Nasıl veri kurtarılır?
Nasıl Veri Kurtarılır? Bir kullanıcı kendi başına veri kurtarabilir mi?
Bilgisayarınızı kullandığınız ilk günden beri yaptığınız şeyler sürekli bilgisayarınızın hard diskine kaydolur. Çeşitli nedenler yüzünden bozulabilir ve büyük kayıplara neden olabilir.
Muhasebe kayıtları, fotoğraflar, videolar yani önemli kişisel veya iş dosyalarınız kaybolabilir ve verinizi kurtarmak isteyebilirsiniz.
Bazen bilgisayarınızın – hard diskinizin düşmesi, bazen ana kartında oluşan bir kısa devre, bazen basit bir yazılım sorunu, format atılması, yanlışlıkla silinmesi hard diskinizin bozulmasına – verilerinizin kaybolmasına sebep olabilir.
Bir kullanıcı olarak ben kendi başıma ne yapabilirim? Kendi verimi kendim kurtarabilir miyim?
Öncelikle hard diskiniz bozuksa (özellikle ses çıkartıyorsa veya güç alamıyorsa) bilgisayarınızdan çıkartın. Harici bellek ise bağlantıyı kesin. Eğer çalıştırmaya devam ederseniz hard diskiniz daha kötü olabilir. Zaten bozuk olan disk kendini daha çok zorlar ve kötüleşir. .
Hard diski nasıl tamir edebilirim? Edebilir miyim?
Veri kurtarma işlemlerini 2 bölümde inceleyelim. Bunlar “yazılımsal arızalar“ ve “fiziksel arızalar” olsun. Fiziksel arızalarda bir kullanıcı olarak müdahale etmeniz zorluğu sebebiyle pek mümkün değildir. Fiziksel olarak müdahale etmeniz işleri daha çok zorlaştıracaktır. Yazılımsal arızalar ise genellikle daha kolaydır. Bu sorunlarda sadece yazılımla, hard diskin içini açmadan veri kurtarma işlemi yapılabilir. Bir kullanıcı olarak sizin müdahale etmeniz kısmen mümkündür.
İnternette ufak bir araştırma yaptığınızda veri kurtarma ile ilgili bir çok yazı bulabilirsiniz. Fakat bunlar daha çok yazılım ile ilgildir. Hard diskinizi tamir edebileceği gibi daha kötü de yapabilir. Ayrıca bu işlemler donanımsal olarak size yardımcı olamaz. Yani mesela kafa vuran bir hard diske (ses çıkartır) çözüm üretemez.
Yanlış yazılım veya uygulama işleri daha zora sokar. Kendi başıma halledebilirim diyerek başlamak işleri çok daha zora sokabilir. Özellikle yazılımdan anlamayan biri için işler çok zora girebilir.
Hard disk tamiri notebook tamiri gibi değildir. Bilgisayar anakart tamiri gibi parça değişimi yapmakla hard disk tamir olunmaz. Bu işlemler profesyonelce doğru ellerde, doğru yazılımlar ile yapılmalıdır. Müdahale etmemenizi tavsiye ediyoruz.
İçini kurcalamayın!
Yapılan bir diğer yanlış ise diğer bilgisayar parçaları gibi olduğunu düşünüp hard diski tamir etmeye çalışmaktır. İşten anlamayan biri hard diski çok daha kötü bir duruma sokacaktır.
Western Digital Veri Kurtarma
Günümüzde en popüler hard disk markalarından biri süphesiz Western Digital markasıdır. Western digital 2.5″ hard disk, 3.5″ hard disk, notebook disk, masaüstü diski, taşınabilir disk, dahili disk ve ssd disk üretmektedir. Radian Veri Kurtarma Hizmetleri olarak Western Digital marka ürünlere disklere veri kurtarma yapmaktayız.
Western Digital Diskler için;
Hasar almış diskler,
Hard disk kart değişimi,
Formatlanmış diskten veri çıkartma,
Cryptolocker veri kurtarma,
Silinmiş dosyalardan veri kurtarma yapmaktayız.
Samsung Veri Kurtarma
Samsung hard disk veri Kurtarma
Samsung hard diskler için:
Samsung taşınabilir hard disk kurtarma (usb),
Samsung marka taşınabilir disk kurtarma,
Samsung marka masaüstü disk kurtarma,
Samsung marka laptop (notebook) disk kurtarma,
Samsung akıllı telefonlara veri kurtarmaktayız.
Yanlışlıkla dosya silme, disk düşürme, diskten ses çıkması, disk bozulması, hard disk kart değişimi, yanlışlıklas diski formatlamak vb. gibi sorunlara bakmatayız.
Ayrıca Samsung marka telefonlar için dosya silme, formatlamak, telefon sıfırlamak, sıvı teması gibi sorunlara bağlı veri kurtarma yapmaktayız.
Geniş donör disk yelpazesi, profesyonel ekibiyle sizlere hizmet vermekteyiz.
Bilgisayarın hard diski görmeme sorunu nasıl giderilir?
Hard diskler türlerine göre farklı yollardan veriyi aktarır. Bazıları usb, bazıları ide, bazıları sata vb gibi yollarla verileri bilgisayara aktarır. Bu aktarım farklı sebeplerden dolayı başarısız olabilir ve sonucunda veri kurtarma işlemi gerektirebilir.
USB disk görmeme sorunu nasıl halledilir?
USB disklerin bazıların kartı direkt olarak usb çıkışlı, bazıları ise çeviriciyle usbye çevrilmiştir. Sata diskten usb çeviriciyle çevrilmiş disklerde çeviricinin veya kablonun bozulması sonucu disk verilerini bilgisayara aktaramaz ve verilerinizi ulaşamayabilirsiniz. Bu sorunlar olabilecek en basit sorunlardır. Fakat her disk USB çeviriciyle çevrilmediği gibi her sorun çeviriciden kaynaklı değildir.
USB disklerde tak çalıştır özelliği olduğu için herhangi bir driver / bilgisayar bootu istemez. USB olmayan diskler ise tanıtılmak zorundadır. Bilgisayar hard disk takılı bir şekilde başlarsa driverini yükler ve size bir işlem bıraktırmadan direkt çalışır. Bilgisayar açıkken hard diski tanıtmak istiyorsanız ise Bilgisayara sağ tıklayıp yönet / aygıt yöneticisi dedikten sonra bilgisayarınızın adını seçerek “donanım değişiklerini tara” seçeneğini seçmelisiniz. Bu işlemden sonra eğer hard diskte sorun yoksa bilgisayar hard diski görmüş oluyor. Eğer diskiniz usb çeviriciyle çevrilmiş ise çeviriciyi çıkartıp sata yoluyla takmanız gerekir.
Bilgisayara hard disk tanıtma yolu
Bu sorunlar dışındaki sorunlarda diske müdahale etmenizi tavsiye etmiyoruz. Zira kart, disk yazılımı ve hasar gibi sorunlarda yapılan yanlış müdahaleler bir diski tamamen kurtarılamaz hale getirebilir. Aklınızdaki sorular için bize ulaşabilirsiniz.
Yere düşmüş notebook diski nasıl tamir edilir? Veri kurtarmak için ne yapılmalıdır?
Günümüzde en çok kullandığımız teknolojik aletler telefon ve televizyon ile birlikte bilgisayarlar olmuş durumda. Notebook (dizüstü) bilgisayarlar ise bu teknolojik aletler arasında telefondan sonra bozulması en kolay aygıt olmuş durumda. Hal böyleyken notebook diskleri bozulabiliyor ve veri kurtarma / disk tamir işlemi gerektirebiliyor.
Bu disklerin bozulma sebepleri nelerdir? Diskler neden bozulur?
- Hard diskin hasar alması,
- Hard diskin düşmesi,
- Ani elektrik kesilmesi sonucu bozulma,
- Disk yazılım hataları,
- Kullanmaya bağlı diskin ömrünün bitmesi,
- Yüksek ısı sonucu hard diskin bozulması
- Çalışırken diskin hareket ettirilmesi vb gibi sebeplerden dolayı diskler bozulabilir.
“Bir kere bozulmuş bir diske tekrar güvenip veri yazmak hatadır. Veri kurtarma işlemi yapılmış dosyaların başka bir hard diske taşınması gerekir”
Peki hard disk tamiri nasıl olur?
Hard diskimin kartı bozuldu ne yapmalıyım? Hard disk kart değişimi nasıl olur?
Disk sorunlardan biri şüphesiz hard diskin kartının bozulmasıdır. Diskin hard diski zamanla çeşitli sebeplerden dolayı bozulur ve diskin çalışmamasına sebep olur. Bu gibi durumlarda kart değişimi olmazsa olmaz bir duruma gelmektedir.
Fakat günümüzde yapılan en büyük yanlış hard disk kart değişimini bilgisayar ana kartı değişimi gibi sanmaktır. Zira her kart her diske uymaz. Aynı kart olsa bile her kartın ayrı yazılımı vardır ve yeni takılacak kartın üzerine eski kartın yazılımı aktarılmalıdır. Bu işlemler ancak profesyonel cihazlarda olabilir.
hard disk kart
“Yanlış kart takılması hard diskin bozulmasına neden olabilir”
Hard diskim düştü nasıl veri kurtarırım?
Hard disklerin en ciddi sorunu hasar almasıdır. Hasar almış diskler ses çıkartmaya başlar ve kullanıldıkça daha kötü duruma gelir. Bir kullanıcı olarak hasar almış diske müdahaleniz yanlış olacaktır. Hasar almış disklere kesinlikle müdahale etmemelisiniz.
Daha fazla bilgi için bize ulaşabilirsiniz.
Telefon Veri Kurtarmak, Yanlışlıkla Telefonu Sıfırlamak
Telefonların verilerinin yanlışlıkla silinmesi günümüzde sıkça karşılaşılan sorunlardan biridir. Telefonlar:
- El ile bilerek / yanlışlıkla silinmesi,
- Hasar alması (yere düşmesi),
- Sıvı teması,
- Telefonun sıfırlanması
- Virüs kapması
- Telefonun bozulması veya işletim sisteminin bozulması vb gibi durumlarda veri kaybına yol açabilir.
Eğer telefon bozulduysa ve bu sebeple verilere ulaşılamıyorsa, telefonu tamir ederek çalışır duruma getirdikten sonra verilere ulaşabilirsiniz. Tabi bu durum silinme vb. gibi durumlar için geçerli değildir. Radian Veri Kurtarma Hizmetleri olarak sizlere telefon üzerinde veri kurtarma programı çalıştırmanızı önermiyoruz.
“Verilerinize ulaşamadığınız andan itibaren telefonunuzun kapalı olması çok önemlidir. Telefonunuzu kullandığınız süre boyunca ulaşamadığınız verileriniz yavaş yavaş silinecek ve kurtarılamayacak hale gelecektir”
Telefonlardan veri kurtarmanın telefon üzerinden yüklenecek uygulamalarla yapılmasının yanlış olduğunu söylemiştik. Bir başka çözüm telefonu bilgisayar üzerine bağlayarak kurtarmaktır. Bunun için profesyonel programlar gerekmektedir. Fakat en etkili çözüm telefonun chipini telefonun kendisniden sökerek veri kurtarma aygıtına takmaktır. Böylelikle telefonun veriler için koyduğu güvenlik duvarı delinir ve verileriniz çıkacaktır.
Radian Laboratory veri kurtarma hizmetleri olarak tecrübeli ekibimiz ile verilerinizi size ulaştaracağımızdan emin olabilirsiniz.
Formatlanmış Diskten Veri Kurtarmak
Günlük hayatımızın bir parçası olan bilgisayarların hard disklerini biçimlendirmemiz gerekebiliyor. Diski formatlarken yanlış bölümünün biçimlendirilmesi, yanlışlıkla üstüne windows yüklenmesi sıkça karşılaşılan durumlardan bazıları. Peki bir kullanıcı olarak bu gibi durumlarda ne yapılması gerekiyor?
Hard diski yeni biçimlendirdikten sonra diski kullanmayın!
Diski formatladıktan sonra bilgisayarı – diski kullanmayın
Diski kullanmamak yapılacak en önemli adım oluyor. Mesela windows kurma ekranda yanlışlıkla sildiniğinizi farkettiğinizde üstüne windows kurmamanız ya da üstüne windows kurduktan sonra diski yeni kurulmuş bir şekilde bırakıp, bilgisayarı çalıştırmazsanız kurtarma oranı çok yüksektir. Diski kullandığınız her saniye / veri, silinmiş verilerin çıkma şansını azaltacak ve bozuk verilerin çıkmasına neden olacaktır. Aynı durum telefon, sd kart vb. gibi diğer aygıtlar için de geçerlidir. Bu cihazların çalışmaması gerekir.
Windows ekranında yanlış diski formatlamak sıkça görülen bir durumdur
Diski durdurduktan sonra ne yapılmalıdır? Bir kullanıcı olarak veri kurtarabilir miyim?
Öncelikle üstteki adımları yaptıysanız bizim için diskten veri kurtarılması çok yüksek oranla başarılı olacaktır. Eğer kendi başınıza veri kurtarmak istiyorsanız ise işin riskli olduğunu bilerek başlayın. Profesyonel olmayan cihazlarda yapacağınız veri kurtarma işlemleri size yüzde yüz geri dönüş veremeyecektir. Bu işlemi yapacaksanız kurtaracağınız diski başka bir bilgisayara takmanız gerektiğini unutmayın. İçinde windows olan kurtarılacak diski başka bir bilgisayara ekleyip taramanız durumunda verileriniz çok daha güvende olacaktır.
Hard Diskim Düştü Ne yapmalıyım?
Günümüzde hard disklerin bozulmasında en çok rastlanan sorunlardan biri hard diskin yere düşmesidir. Hard disk -2.5″ veya 3.5″- yere düştüğünde farklı sorunlar ortaya çıkabilir. Yere düşmüş hard diskten veri kurtarmak yazılımsal sorunlara göre daha zordur. Disk düştüğünde bilgisayar diski görmemeye başlayabilir, diskiniz ses çıkartabilir ya da yavaşlayabilir.
Düşmüş hard diskin içi
Bilgisayarınız ilk düştüğünde ne yapmalısınız?
Öncelikle hard diski çalıştırmamanız sizin yararınıza olacaktır. Özel bilgisayar ekipmanlarıyla açmak yerine eğer sıradan bir bilgisayarla çalıştırmayı denerseniz hard diskini zorlamış olursunuz. Bu gibi bir işlem diski daha beter yapacaktır. Onun yerine bizle iletişime geçerek ücretsiz canlı destek alabilirsiniz!
Diskim düştü, bilgisayar diski görmüyor
Düşen diskin bilgisayarda görünmemesi sık rastlanan sorunlardan biridir. Diskin düşmesesi sonrası diskin içi eskisi gibi çalışmamaya başlar. Bu gibi durumlarda diski zorlamamanız en iyi çözümdür. Kullanmanız durumunda diskin okuyucu kafaları daha beter hale gelecek, veri kurtarılması çok daha zorlaşacaktır.
Bilgiler nasıl kurtarılır?
Düşmüş diskler dosyaları formatlanmış – silinmiş diskler gibi değildir. Diskinizin düşmesi size çok daha büyük problemler yaratır. Bazı disklerin kurtarılması için donör disk gerekebilir. Donör diskler bozuk diskin çalıştırılması için gereken yedek parçaları sağlayan disklerdir. Donör disk ile bozuk diskin modelinden çıkış tarihine kadar her şey aynı olmalıdır. Bu yüzden veri kurtarma şirketlerinde donör disk havuzunun geniş olması çok önemlidir.
Her disk için donör disk gerekmeyeceği gibi bazı diskler içinse olmazsa olmazdır
Yedek parça kullanılması işi zorlaştırabildiği gibi aynı zamanda fiyatı da arttırabilir.
Bir kullanıcı olarak yere düşmüş diski kurtarabilir miyim?
Her düşmüş disk donör disk istemez. Donör disk istemeyen diskleri profesyonel veri kurtarma cihazlarında yavaş bir şekilde diski zorlamadan kurtarılabilir. Fakat donör disk isteyen disklerde direkt parça değişimi gerekir ve bu işlemi profesyonel olmayan biri yapamaz. Hard diskin içi çok hassastır. En ufak bir toz tanesi bile diskin kurtarılmasını imkansızlaştırabilir. Bu gibi durumlarda profesyonel destek almanız gerekmektedir.
Aklınızda kalan soruları canlı destek ile bizlere sorabilirsiniz.
Hard diskim ses çıkartıyor
Günümüzde veri kurtarmada en çok rastladığımız sorunlardan biri hard diskin ses çıkartmasıyla sonuçlanan problemlerdir. Genelde fiziksel sorun kategorisine giren bu sorun profesyonellik isteyen bir problemdir.
Bazen hard disk plaklarının bozukluğu (ufacık bir toz tanesi bile neden olabilir), bazen motorun arızalanması vb gibi diğer fiziksel arızaların yanında yazılımsal sorunlar yine bu soruna neden olabilir. Hard disk ses çıkartmaya başlar ve tıkırdamaya başlar.
Hard diski durdurun!
Özellikle fiziksel sorunlarda sorun hard disk çalıştıkça daha kötüye gider. Bu sebeple hard diskin çalışmasını durdurmak mantıklı olacaktır.
İçini açmayın!
Profesyonel olmayan biri içine açarak çok daha kötü bir duruma getirecektir.